orkest van de reizende maan

Passion! 2010

A(i)KIMO 2003

Uit optekeningen van de Chinese oudheid (tot 2000 jaar voor onze jaartelling) blijkt dat elk keizerlijk vertoon gepaard ging met begeleiding van hobo en trom.

Deze traditie groeide uit tot een ware hobo-explosie in de Aziatische wereld. Hobo en percussie, al dan niet in combinatie met zang waren de belangrijkste ingrediënten van de Oosterse hofmuziek. Dit had uiteraard ook zijn weerslag op de religieuze muziek en volksmuziek. Zoals hier fanfares ontstonden, werden in China hobo-orkesten opgericht. Deze traditie is in Noordoost China nog erg levendig.

De grote bloeiperiode voor de hobo tijdens de Franse Barok, aan het hof van Louis XIV,

is voor het Westen de enige vergelijkbare periode geweest. Naar Frans voorbeeld gaf de Engelse koning George V in 1748 de opdracht aan G.F. Händel om een muziek voor de vrede te schrijven. Het werd uiteindelijk de befaamde “ Music for the Royal Fireworks” voor 24 hobo’s, 12 fagotten versterkt met  9 hoorns, 9 trompetten en uitgebreid slagwerk.

Met zijn hoboklas van de muziekacademie van Lier wilde Dirk Proost in 2001een link leggen met de Oosterse traditie en zo een uniek project in het Westen lanceren, namelijk een orkest van allemaal rietblazers, allemaal leerlingen en oud-leerlingen, aangevuld met vrienden professionele hoboïsten  en hun leerlingen.

Al snel kreeg het orkest een bekendheid bij alle dubbelrietblazers in omstreken. Zo evolueerde het orkest tot een ensemble met mensen uit de hele provincie, met als thuisbasis de muziekacademie van Lier. Concertmeester is Griet Jochems en de muzikale leiding is in handen van Dirk Proost.

De sound van dit orkest is wel erg specifiek omwille van verschillende redenen:

Eerst en vooral omdat alle leerlingen die nog maar net kunnen spelen al mee in het ensemble worden opgenomen. Zij zijn de prima donnas van het orkest en zitten dan ook vooraan als grote solisten. De artistieke kracht die hierdoor tevoorschijn komt is ongeëvenaard. En de podiumervaring die de jongeren hiermee opdoen tekent hun verdere carrière.

Komt hierbij dat er steeds een inkleuring is van etnische hobo’s : De Spaanse tible en Bretoense bombarde zijn de favorieten. Deze uiterst extraverte hobo’s geven een exotische kleur.

Omdat er erg weinig muziek bestaat worden steeds nieuwe partituren gemaakt. Dit zijn soms arrangementen maar er wordt ook erg veel nieuwe muziek geschreven. Het zijn dan veelal eigen composities/arrangementen maar sinds 2008 is Dick van der Harst dé componist van het orkest.

Belangrijkste product van deze zalige samenwerking is ongetwijfeld ‘Passion!’. Dit oratorium voor solisten, koor, dubbelrietorkest  en percussie werd in 2010 in Lier gecreëerd en kon gaan touren naar Antwerpen, Gent en Brussel. Het was een onvergetelijke ervaring voor alle leerlingen!